Derfor er der lyd på Nyheder på Tegnsprog

Nyheder på Tegnsprogs målgrupper er todelt: Først og fremmest henvender vi os til de ca. 5000 døve i Danmark. Men derudover henvender vi os til alle hørende, der vil se vores udsendelse: Hørehæmmede, som har svært ved at følge andre nyhedsudsendelser, og især ældre (hørende), som bruger os som en udvidet radioavis – og en letforståelig optakt til 15 nyhederne på DR1. Det er samtidig med til at udbrede kendskabet til tegnsprog – eller i hvert fald at afmystificere det, fordi en stor gruppe mennesker ser det. (Vores seertal er dagligt mellem 40.000 og 60.000, hvilket er ret flot, når primærmålgruppen er på 5000).

Til daglig er jeg medredaktør på Nyhedsbrev for Lingvistik på Aarhus Universitet. Forleden dag fik redaktionen tilsendt følgende spørgsmål fra én af læserne:

“I was just wondering if there is a reason why the microphone is turned on during news in sign language on DR1?  I’ve noticed they turn it off on NRK. If you crank up the volume, you can actually hear the sounds their mouths make. It’s on every day at 14.50 so you can check it out for yourselves.
/Nicholas”

Jeg undersøgte sagen nærmere og henvendte mig til Danske Døves Landsforbund og fik kontakt til deres informationsmedarbejder. Jeg spurgte om hun kunne give et svar på spørgsmålet. Hun svarede følgende:

“Jo, det kan jeg godt svare på da jeg er tidligere nyhedsoplæser på Nyheder på Tegnsprog. Det er Danmarks Radio, der har ønsket at der er stemmespeak på. Da programmet startede op engang i 90’erne var det uden stemmespeak. Seerne troede at der var noget galt med deres fjernsyn og skruede op for lyden. Hvis du kunne tænke dig at høre mere om det, kunne du evt. kontakte redaktionen. Deres mailadresse er npt@dr.dk”

Jeg skrev derfor til redaktionen på Nyheder på Tegnsprog og fik følgende svar:

“Kære Julie

Lidt baggrund:

Nyheder på Tegnsprogs målgrupper er todelt: Først og fremmest henvender vi os til de ca. 5000 døve i Danmark. Men derudover henvender vi os til alle hørende, der vil se vores udsendelse: Hørehæmmede, som har svært ved at følge andre nyhedsudsendelser, og især ældre (hørende), som bruger os som en udvidet radioavis – og en letforståelig optakt til 15 nyhederne på DR1. Det er samtidig med til at udbrede kendskabet til tegnsprog – eller i hvert fald at afmystificere det, fordi en stor gruppe mennesker ser det. (Vores seertal er dagligt mellem 40.000 og 60.000, hvilket er ret flot, når primærmålgruppen er på 5000).

Derfor bruger vi lyd på vores udsendelser, som en service til vores hørende seere. Dvs. at vi bruger stemmespeak og reallyd, som er den naturlige lyd, der er i studiet. Vi har lavet forsøg med at fjerne reallyden, men det gør lydbilledet mere tomt og virker unaturligt for hørende.

Den korte version er altså: Uden smask og klappelyde virker lydbilledet tomt for de hørende seere, som udgør en stor del af vores seere.

Det er korrekt, at man i Norge har valgt at fjerne al lyd. Det er med det argument, at udsendelsen er forbeholdt for døve. Det synspunkt har også været rejst herhjemme af visse grupper blandt de døve. Men fra DR og Døvefilms side (som står for den daglige produktion af Nyheder på Tegnsprog) mener vi, at vi skal servicere så mange som muligt.

Jeg håber, at det er svar nok. Ellers må du skrive igen.

Og i øvrigt rart, at vi også har engelsksprogede seere ;o)

Med venlig hilsen

Jakob
Redaktør, Nyheder på Tegnsprog”

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *