Sprogrejsen

Språkresan er en ny svensk tv-serie på ialt otte afsnit om indvandrernes rejse ind i det svenske sprog. Den sendes på SVT1 søndage kl 22 og genudsendes tirsdage kl 11 og kan selvfølgelig ses på nettet. På programseriens hjemmeside skriver de

I Sverige talas det idag fler än 200 olika språk. Över 1 miljon människor har ett annat språk än svenska som modersmål. Alla som har kommit till Sverige gör också var och en sin egen resa in i svenskan, med helt olika förutsättningar för att lära sig det nya språket. Det här behöver vi ju förhålla oss till – vad är egentligen det svenska? Och det svenska språket?

Den første udsendelse i serien blev sendt i søndags den 19. og handler om den prisbelønnede matematiklærer Stavros Louca der kom til Sverige som flygtning fra Cypern i 1974. I begyndelsen havde han ikke tænkt sig at blive i Sverige og syntes direkte at svensk var grimt. Det var først da han fik børn, at han følte sig motiveret til at lære sproget ordentligt. Men han regner, synger og drømmer stadig på græsk:

Språket tar fram de djupaste känslor som finns hos en människa. När jag vill plocka fram mina känslor så är det grekiska som gäller. Den talar till mitt hjärta.

I udsendelsen rejser han med sin datter Sara tilbage til sit barndomshjem i Famagusta der i dag er en spøgelsesby.

Næste uges udsendelse følger standup-komiker Zinat Pirzadeh der flygtede fra Iran med sin søn. Hvordan lærte hun svensk?

På tv-seriens hjemmeside præsenteres den såkaldte genrepædagogik (som i dansk indvandrerundervisning er blevet kaldt camoufleret danskundervisning) der går ud på at lære sprog samtidig med og ved at man lærer noget andet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *