Svenske dialekter

Dialektkort fra den svenske wikipedia
Dialektkort fra den svenske wikipedia

TVserien Svenska dialektmysterier med lingvisten Fredrik Lindström som vært blev vældig rost og vandt prisen som Bedste Svenske Infotainment 2006.

Sideløbende med at de otte halvtimesafsnit nu er ved at blive genudsendt, bliver de lagt ud på STV Play hvor de kan ses indtil 20. nov. Foreløbig kan man se de første to, og det er umagen værd.

Afsnit 1 handler om (svenske) dialekter generelt, især om hvorfor der er dialekter. Det giver udsendelsen tre forskellige svar på. Det første er historisk og svensk: Det moderne Sverige er smeltet sammen af adskilte folkeslag, sveer, gøter, gotlændinge, skåninger osv. Det andet er almenmenneskeligt, socialt: Man udtrykker sine identiteter – sine sociale tilhørsforhold – gennem sproget, og mænd er mere konservative end kvinder. Det tredje svar er, mere overrraskende, biologisk: Dialekter hindrer at man gifter sig med dialektfæller som man kunne være for nært beslægtet med! 75% af svenske par taler forskellig dialekt, hævder programmet.

Derefter tager serien fat på de enkelte dialekter, og afsnit 2 handler om norrlandsk, ikke alene sproget, men også menneskene og naturen. Og foruden norrlandsk handler det om om der mon er en sammenhæng mellem klimaet og sproget. Jo længere nordpå, jo mindre og langsommere taler folk, og jo færre ord bruger grammatikken også. De taler korthugget, om overhovedet. Der er nogle herlige scener hvor Lindström interviewer en ældre dame, der bor alene langt fra alting. Det foregår på norrlandsk manér, dvs tavshed det meste af tiden.

De resterende seks udsendelser, som altså ikke er genudsendt og lagt ud endnu, handler om:

25. aug Skånsk
1. sep Stockholmsk
8. sep Dalmål
15. sep Vestsvenske dialekter (gøter)
22. sep Midtsvenske dialekter (sveer)
29. sep Finlandssvensk

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *